Hopballes julekylling med rødkålssalat og skøn skysauce

Juletiden er indbegrebet af hygge og lækker mad.

Skønne Ida fra Nordish har kreeret en opskrift som emmer af jul. En Hopballe kylling med et touch af jul. Et skønt alternativ til den, til tider, lidt fede julemad.

Ingredienser til 6 personer

1 Hopballe Kylling 2200-2400 g
3 stk. Allehånde (hel)
Salt & Peber
5 kviste Frisk timian
2 Løg, skåret i halve
1 stk. Laurbærblad
1200 g Små rensede kartofler
Olivenolie

Skysauce

6 dl. Vand
3 stk. Gulerødder, skrællede
2 Løg, halverede
1 dl. Fløde
Maizena jævner
Salt & Peber

Rødkålssalat

1/2 Rødkål
2 Pærer, skåret i fine stave
1 håndfuld Hasselnødder
1 stk. Granatæble

Vinaigrette

4 spsk. God olivenolie
1,5 spsk. Balsamico
1 tsk. Honning
Salt & Peber

Tilberedning

  1.  Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
  2. Skær det yderste af halsen over på kyllingen og gem det til fond. Rens kyllingen for evt.
    blodrester indeni. Tør skindet af, så det bliver helt tørt. Mort allehånde i en morter. Krydr
    kyllingen med allehånde, salt og peber både udvendigt og indvendigt på kyllingen. Fyld
    kyllingen med timiankviste, halverede løg og laurbærblad.
  3. Bind derefter kyllingen op med en kødsnor. Hæld lidt olivenolie på skindet af kyllingen. Sæt kyllingen på en rist, ovenover en bradepande.
  4. Tilsæt løg, hals fra kyllingen og gulerødder i bradepanden.
  5. Steg kyllingen på en rist ovenover grønsagerne i 15 minutter ved 200 grader, og steg den
    derefter videre i ca. 60 minutter ved 180 grader. Når temperaturen rammer 75 grader, er
    kyllingen færdig.
  6. Vend små kartofler sammen med lidt olivenolie, salt og peber. Lad dem stege med i ovnen i et separat fad i 35-40 minutter.
  7.  Lad kyllingen hvile i 15 minutter, inden den skæres ud. Dette gør at saften forbliver inde i kyllingen.
  8. Tilsæt 6 dl vand til grøntsagerne, der er i bradepanden og lad det stå og simre i ovnen i 10
    minutter.
  9. Si fonden over i en gryde og kog fonden ned til den har en kraftig smag. Tilsæt fløde og
    smag saucen til med salt og peber.

Rødkålssalat med vinaigrette

  1. Snit rødkål fint og bland rødkålen sammen med fintsnittede pærer og granatæblekerner.
  2. Pisk vinaigretten sammen og hæld den udover salaten. Krydr salaten med salt og peber.
  3. Rist hasselnødderne gyldne på en pande og hak dem groft.
  4. Pynt salaten med ristede hasselnødder.

Servering

  1. Server kyllingen sammen med rødkålssalat, skysovs og kartofler.